Mellanlägg – förvandla ditt projekt från ”hemsytt” till professionellt!

Mellanlägg – förvandla ditt projekt från ”hemsytt” till professionellt!

Mellanlägg ger struktur, stadga och fyllighet – allt beroende på vilket mellanlägg du använder och vilken effekt du är ute efter. Det kan hindra ditt projekt från att töja sig, gå sönder eller sjunka ihop. 

Men det är inte lätt att veta vilket mellanlägg man ska använda till vad och hur man ska använda dem.

Det tänkte vi hjälpa till med nu! 

Vad är ett mellanlägg?

Mellanlägg är ett extra lager material med stärkande egenskaper, som man oftast placerar mellan olika tyglager för att ge stadga och struktur.

Det finns många olika sorters mellanlägg, från tunna och mjuka till tjockare och stela.

Genom att använda rätt sorts mellanlägg kan du lyfta ditt projekt till nya nivåer genom att det håller formen bättre, blir mer slitstarkt och får en snyggare och mer polerad finish. 

Olika typer av mellanlägg

Det finns många olika typer av mellanlägg och vilket man ska använda beror på vad du gör och vilken effekt du vill uppnå med det. 

• Vävt mellanlägg

Ett vävt mellanlägg är tunt och mjukt och har en tygliknande struktur med vävda trådar. Det används ofta för att förstärka tunnare tyger i plagg där man behöver hålla formen och ge lite stöd, men ändå behålla ett naturligt fall. 

• Non-woven mellanlägg

Till skillnad från det vävda mellanlägget, har detta inte en tydlig struktur, utan fibrerna går i ett virrvarr som är stumt och ger stadga i alla riktningar.  Det används mer för att ge stabilitet, då de sammanpressade fibrerna är stelare än i ett vävt mellanlägg och inte töjer sig.

• Volymmellanlägg/Vadd

Volymmellanlägg (på eng. fleece) används för att ge ett mjukare utseende på ditt projekt, med mer fyllighet och volym. Ger en mjuk stadga där det kan pressas ihop och sedan återfå formen när du släpper efter. 

• Skumbaserat mellanlägg

Skumgummi eller foam är tjockare, men mycket lätta, vilket ger både struktur och stötdämpande skydd, samtidigt som det inte tynger ner. Ger stadiga, men flexibla former. 

• Läderliknande mellanlägg

Detta är kraftiga och styva mellanlägg som ger mycket struktur och stadga. Ger rejält med stabilitet i förhållande till tjocklek, så används där volym inte är önskvärt. 

Mellanlägg kan vara både limmade och olimmade. Många mellanlägg är för-limmade och kan strykas fast direkt, medan olimmade varianter antingen kan sys fast mot tyget eller kombineras med ett dubbelhäftande lim-ark. 

Våra mellanlägg

Det finns som sagt många olika typer av mellanlägg och även många olika tillverkare. De mellanlägg du hittar hos oss här på Hadynsons Creative kommer från den tyska tillverkaren Vlieseline. 

G700 - vävt mellanlägg

Vlieseline G700 är ett lättare, vävt mellanlägg som, om man tittar på specifikt väsksömnad, lämpar sig för att använda när man vill stadga upp tunnare fodertyger och öka slitstyrkan. 

Används i andra sammanhang till exempel för att stärka upp detaljer på kläder, som manshetter, kragar, knappslåer med mera.

Baserat på bomullsväv och har lim på ena sidan..

H250 - Non-woven mellanlägg

Vlieseline H250 är ett tunt mellanlägg som ger lite mer stadga. För väsksömnad kan man använda det på ungefär samma sätt som G700, men känslan är lite stelare och det blir lättare skrynkligt. Fördelen är att det inte töjer sig. Kan med fördel används för innerfickor som man vill ska hålla formen. 

Används annars i många olika sammanhang där man vill addera extra stadga till sina projekt

Materialet är en blandning av polyester och cellulosa och är förlimmat på ena sidan.. 

H630 - Volymmellanlägg

Vlieseline H630 ett lätt volymmellanlägg, med fluffig vadd. Passar bra för bland annat necessärer och väskor där man vill ha lite fyllighet. 

Används i andra sammanhang till exempel för att ge fyllighet i jackor, vid quiltning med mera.

Polyestervadd med limpunkter på ena sidan.

Thermolam volymmellanlägg

Vlieseline Thermolam är ett mer kompakt volymmellanlägg, som ger mer stadga än H630. Även detta kan användas för necessärer och väsksidor där man vill ha en fylligare effekt.

Övriga användningsområden för Thermolam – då det även har värmeisolerande egenskaper – kan vara allt från grytlappar till underlag för strykning.  Man rekommenderar då att använda dubbla lager.

Materialet är polyester. Thermolam är olimmat och kan användas i kombination med Vliesofix eller sys fast.

Decovil I Light

Vlieseline Decovil I Light är ett tunt, styvt och läderartat mellanlägg som är väldigt formstabilt. Detta kan du använda för att stärka upp vid slitpunkter, till exempel om du ska nita fast handtag, som utsätts för stora påfrestningar.

Du kan även använda det för att stadga upp sidor på väskan, där du inte vill addera bulk, men tänk på att det är ett relativt hårt material, vilket kan göra det svårt att vränga väskan.

Andra användningsområden kan vara för bälten, hattar och inredningsdetaljer. Man vill generellt inte använda detta i plagg som man har mot kroppen, då det är hårt och stelt.

Baserat på polyester, viskos och polyamid och limmat på ena sidan.

Decovil I Heavy

Vlieseline Decovil I Heavy är en kraftigare variant av Decovil I Light, med än mer stadga. Detta används med fördel för väskbottnar och andra områden som behöver vara väldigt stadiga. 

Du kan använda det för väsksidor, men det rekommenderas inte för projekt som behöver vrängas, då materialet är väldigt hårt. 

Övriga användningsområden är ungefär densamma som för Decovil I Light, men med ännu mer stabilitet. 

Baserat på polyester, viskos och polyamid och limmat på ena sidan.

S520 - hårt mellanlägg

Vlieseline S520 Är ett stelt och hårt, men lätt mellanlägg som lämpar sig bra för att skapa tygkorgar med hårda sidor och för att få väskbottnar att hålla formen. 

Används för ställen där formen är viktigt; kepsskärmar, hattar, bälten m.m.

100% polyester med limmad baksida. 

Style-Vil Fix med skumkärna

Vlieseline Style-Vil Fix har en 5 mm tjock skumkärna som ger volym, spänst och stötdämning, vilket gör att det lämpar sig för till exempel dator- och mobilväskor, glasögonfodral, eller vaddering på axelremmar. 

Andra användningsområden är vid quiltning, kreativt arbete med 3-dimensionella former med mera. 

Man kan använda flera lager för extra dämpning, men tänk på tjockleken i din symaskin. 

Style-Vil Fix är limmat på ena sidan och består av en blandning av polyester och PU (polyuretan). 

Tips!

Kombinera mellanlägg för bästa resultat

I vissa projekt kan du kombinera olika typer av mellanlägg för att uppnå rätt balans mellan stadga och flexibilitet. Till exempel kan du använda ett kraftigt mellanlägg för botten av en väska och ett tunnare eller vävt mellanlägg för väggarna. Detta ger stabilitet där det behövs mest, utan att göra hela väskan för stel.

Testa på en provbit

Mellanlägg kan påverka både utseendet och känslan på tyget mer än man tror. Klipp en liten bit av mellanlägget och pressa fast det på en testbit av ditt tyg. Känn efter hur det påverkar tygets struktur och utseende innan du börjar på själva projektet.

Följ instruktionerna!

När du använder strykbara mellanlägg, se till att följa instruktionerna för rätt värme och presstid – för hög värme kan förstöra limmet eller skapa bubblor, medan för låg värme gör att mellanlägget inte fäster ordentligt. Lägg ett pressduk (en tunn tygbit) mellan mellanlägget och strykjärnet för att skydda både tyg och mellanlägg.

Klipp bort sömsmånen på mellanlägget

Om ditt projekt kräver mycket tjocka eller täta sömmar kan du klippa bort sömsmånen på mellanlägget för att minska bulk. Detta kan särskilt vara bra vid hörn och kanter där flera lager mellanlägg annars skulle samlas. På så sätt behåller du stadgan i huvuddelen utan att öka tjockleken i sömmarna.

Försök att hålla mellanlägget slätt

När du applicerar ett strykbart mellanlägg, börja från mitten och jobba dig utåt för att undvika att det bildas bubblor eller veck. Att arbeta långsamt och metodiskt hjälper till att få en jämn yta och en stabil fästning, vilket är särskilt viktigt för att få ett snyggt slutresultat på plagg och väskor.

Prova olika mellanlägg för olika funktioner

Var inte rädd för att experimentera! Många gånger kan man hitta egna favoritkombinationer för specifika typer av projekt, som att använda ett tunnare, strykbart mellanlägg för tygväska och lägga till ett extra lager vadd för mjuk volym. Att testa nya varianter kan ge oväntat fina resultat.

Förvara mellanlägg rullat för att undvika veck

Kraftigare mellanlägg som har förvarats vikt kan få permanenta veck, vilket gör dem svårare att använda. Förvara dessa mellanlägg rullade istället för vikta för att hålla dem släta och klara för användning.